www.krehlik.eu

Kategórie
Rádio Mária SK
Internet RÁDIO
Kalkulačka

Pokoj a milosrdenstvo
Cestovný poriadok
Web strány
Kurzový lístok

5. pôstna nedeľa

„Ak pšeničné zrno nepadne do zeme a neodumrie, ostane samo. Ale ak odumrie, prinesie veľkú úrodu. Kto miluje svoj život, stratí ho, a kto svoj život nenávidí na tomto svete, zachráni si ho pre večný život.“ (Ján 12, 24 – 25)

Agronómia a spiritualita

Plný genetický potenciál zrna sa prejaví v tom a vtedy, keď v zemi zahynie ako zrno a stane sa klíčkom novej rastliny, ktorá prináša ďalšie  nové zrná s tou istou obnovenou plnosťou nového života. Nemôže to byť inak. Je to zákon prírody.

Človek je tiež – svojim spôsobom – ako zrno, ale so slobodnou vôľou.

 

Ja sa môžem slobodne rozhodnúť.

Môžem úzkostlivo strážiť svoje vlastné ja, svoj život v tomto svete a toto všetko mi ostane a postupne stratí akýkoľvek zmysel, až sa na konci môjho veku a na prahu večnosti premení na ťarchu večnej samoty.

Môžem však aj s nedočkavou radosťou pracovať na postupnom odumieraní tomuto svetu a jeho životu – pripravujúc sa tak na vstup do večného sveta a života.

Je to na mne. Kristus mi na sebe ukázal, ako to funguje, a dnes mi podáva pomocnú ruku na púti tejto premeny.

VASIĽ, C.: Diár 2021  s vladykom Cyrilom Vasiľom SJ. [s.l.] : POSTOJ MEDIA s.r.o., 2020, 13. týždeň.

 

„Vlastnosti vzkrieseného tela – Ale niekto povie: “Ako vstanú mŕtvi? v akom tele prídu?” Hlupák! Čo ty seješ, neožije, ak prv neodumrie. A čo seješ, neseješ budúce telo, ale holé zrno, či už pšeničné alebo nejaké iné. No Boh mu dáva telo, aké chce, a každému semenu jeho vlastné telo. Nie každé telo je to isté telo, ale iné je ľudské, iné zvieracie telo, iné vtáčie telo a iné rybie. A sú telá nebeské a telá pozemské, ale iná je sláva nebeských a iná pozemských. Iný je jas slnka, iný jas mesiaca a iný jas hviezd; veď hviezda sa od hviezdy líši jasom. Tak je to aj so zmŕtvychvstaním: seje sa porušiteľné, vstáva neporušiteľné; seje sa potupené, vstáva slávne; seje sa slabé, vstáva mocné seje sa telo živočíšne, vstáva telo duchovné. Ak jestvuje živočíšne telo, jestvuje aj duchovné. Tak je aj napísané: “Prvý človek, Adam, sa stal živou bytosťou;” posledný Adam oživujúcim Duchom. Ale nie je prv duchovné lež živočíšne, až potom duchovné.“ (1 Korinťanom 15, 35 -46)


Pieseň  The God Who Sees (Boh, ktorý vidí) – aj s predkladom do SJ. Pieseň rozpráva príbehy štyroch biblických postáv, ktoré sa ocitli vo veľmi ťažkej situácii, no Boh ich zachránil a pomohol im. Ide o Agar, Rút, Dá­vida a pieseň končí príbehom Márie Magdalény, ktorá sa stretla so vzkrie­seným Kristom. Celou piesňou sa vinie opakované uistenie, že „Boh vidí“ a zachraňuje tých, ktorí trpia a sú opustení v púšti svojho života.

Originál bez prekladu : https://godwhosees.com/

Marek P.

Počítadlo návštev
099833
Používateľov Dnes : 23
Používateľov Včera : 78
Tento Rok : 4893
Celkom Užívateľov : 99833
Kto je on-Line : 1
Mapa Sabinova
Mapa Sabinova
Poštové schránky
Meno: x.xx@krehlik.eu
Heslo: ......................
Zemné a výkopové práce

Liturg. čítania na každý deň
LOGOS – gréckokat. TV
Počasie